У рамкам методичної декади циклової комісії харчових технологій в нашому коледжі відбувся кулінарний квест.

У квесті взяли участь учні груп кухарів 1 курсу.

Квест “Кмітливий кухар” – це захоплююча гра, яка поєднує в собі кулінарні знання, логічне мислення та командну роботу.
За результатами виконаних завдань були визначені переможці:

1 місце – група К-44

2 місце – група КТ-24

3 місце – група  КОБ-30     

Такі заходи мають навчальну, розвиваючу  та виховну мету.

НАВЧАЛЬНА:

– отримання нових знань та навичок з професії кухар;

– формування комунікативних навичок (ефективного спілкування в різних формах та умовах), вміння продуктивно працювати в команді, знаходити компроміси для досягнення мети;

– розширення знань учасників квесту про культурні цінності, що відображають багатство загальнолюдської культури, а також культури свого народу.

РОЗВИВАЮЧА:

– тренування пам’яті, уваги, логічного мислення, спостережливості, стимулювання творчого підходу до вирішення завдання;

– розвиток навичок спілкування, вміння працювати в команді, говорити на публіку.

ВИХОВНА:

– заохочення бажання до активної участі в  колективних заходах в коледжі;

– формування у здобувачів освіти наукового світогляду, моральних якостей.

Методи проведення: квест – гра.

Обладнання: роздатковий матеріал, картки із завданнями.

Форма проведення: гра; конкурс; вікторина; бесіда.

КОРИСНІ ПОРАДИ УЧАСНИКАМ КВЕСТІВ:

Правило 1. Вкладайте у виконання завдань всю вашу енергію і креативність!

У вас все вийде, рухайтеся далі разом і перемагайте!

Правило 2. На виконання кожного завдання на локації у вас 20 хвилин. Не намагайтеся економити час – зайвих балів це вам не принесе.

Правило 3. Якщо ви розгубилися і не знаєте, куди рухатися далі, або як правильно виконати завдання, запитайте у помічників.

Правило 4. Додаткові бали ставлять помічники на етапах гри, на свій розсуд, обґрунтовуючи своє рішення в маршрутному листі.

Правило 5. З помічниками, як і з суддями, НЕ СПЕРЕЧАЮТЬСЯ!

Правило 6. Не консультуйтеся з членами інших команд, не заважайте і допомагайте іншим командам: йде змагання, і завдання кожної команди – перемогти! За порушення цього правила команда може бути дискваліфікованою.

Квести як спосіб ефективного урізноманітнення освітнього процесу

Незвичайна форма роботи зі студентами та учнями допоможе не тільки цікаво провести урок , але й креативно доповнити освітній процес.
Квест – це навчальна гра, під час якої учасники розв’язують певні завдання (інтелектуальні чи фізичні), щоб досягнути конкретної мети.

Такий формат роботи допомагає студентам та учням відпрацьовувати навчальний матеріал, знаходити спільну мову з іншими однокласниками, розвивати логічне мислення, а також формує вміння досліджувати й аналізувати інформацію.

Залежно від сформованих вчителем цілей, квести можуть відрізнятися за способом переміщення, за місцем проведення, за типом завдань та за типом проходження.
За способом переміщення:

Пішохідний. Не варто розробляти квест з акцентом на швидкість та подолання великих відстаней між пунктами призначення, адже у всіх учнів різна фізична підготовка. Доречно спланувати квест у такий спосіб, щоб учасникам було зручно та комфортно переміщуватись від одного сектора до іншого. Необхідно звернути увагу на те, щоб місця для зупинок були достатньо просторими, тому що будь-які невраховані дрібнички можуть стати перепоною для нормальної взаємодії між учнями. Д

За місцем проведення:

У приміщенні (класна кімната/навчальний заклад). У межах кабінету провести квест цілком реально – можна поділити приміщення на своєрідні тематичні пункти та розробити квест з урахуванням особливостей освітнього простору.

Квест у кабінеті доречний тоді, коли у класі мало учнів, або є можливість працювати спочатку з однією частиною класу, а потім – з іншою.

Якщо ви обираєте варіант проведення квесту в навчальному закладі, потрібно мати на увазі, що учні під час виконання завдань створюють емоційний шум. Вони радіють своїм перемогам та здобуткам, гуртом рухаються, коментують свої дії,  і якщо у цей час поруч йдуть уроки в інших учнів, це створюватиме неприємну ситуацію.

На відкритому повітрі. 

Прекрасний варіант за наявності великої закритої пришкільної території.

Багато переваг: можна шуміти, є безліч можливостей заховати необхідні підказки, організувати пункти для зупинок кожної з груп так, щоб було достатньо простору під час роботи.

Під час планування зупинок учнів, розташовуйте завдання у зручному доступі  – це допоможе уникнути ситуацій, коли учасникам квесту захочеться відшукати підказки на дереві, під камінням чи у небезпечних місцях. Учні полюбляють кольорові скриньки, блокноти з ключиками, замки з цифровими паролями – такі педагогічні хитрощі допоможуть створити ефект таємничості.

За типом завдань можна виділити:

Інтелектуальні квести. За допомогою таких квестів ви можете перевірити знання з певної теми, розділу, окремої навчальної дисципліни; зробити квест підсумковим уроком за рік, або навіть  тематичним заняття до 1 вересня. Такий формат роботи сприятиме систематизації та узагальненню вивченого раніше матеріалу.

Ігрові квести. Вони допоможуть учням відпочити від навчального процесу та отримати позитивні емоції. Будь-яка тема у таких квестах буде цікавою і доречною, а головним призом можна зробити… смаколики.

Пошукові квести. Можуть бути як інтелектуальними, так й ігровими. Добре, коли під час навчально-пошукового квесту учні знаходять додатковий розвивально-пізнавальний подарунок. Це допомагає стимулювати інтерес до нової теми/предмета/дисципліни.

За типом проходження існують:

Лінійний квест – коли завдання мають виконуватись у певному порядку. Як правило, це найулюбленіший варіант для учнів: якщо не виконане одне завдання, неможливо перейти до іншого.

Нелінійний квест – коли учні можуть паралельно виконувати різні завдання. Такий квест буде доречний для учнів середньої школи.

Який би квест ви не обрали для себе, обов’язково усе перевірте кілька разів та проведіть детальну інструкцію з учасниками – це допоможе отримати максимальний результат.