Над цим питанням нам пропонує задуматися майстер виробничого навчання комерційного напрямку Безрука Надія.

Надія часто чує, що ця професія не вимагає спеціального навчання та продавцем може бути кожна людина, яка має бажання працювати в цій сфері. Але вона закликає оцінити цю «легку» професію та дати відповідь на дане запитання.

Отже, продавець – це людина, яка передає товар у руки покупця. Здається, нічого простішого немає. Але це зовсім не так.

Революція в торгівлі сформувала певні вимоги до сучасного продавця, він повинен знати основні види сировини, з якої виготовляють товари, ознаки сортності, органолептичні методи визначення якості продукції, орієнтуватися в ціновій політиці магазину, повинен вміти користуватися касовим та ваговим обладнання.

За словами Надії, продавець, в першу чергу, – це психолог. У будь-якій ситуації він повинен бути стриманим і терплячим. Одним з найважливіших його якостей – це вміння спілкуватися культурно, але не нав’язливо. Для продавця важливо виховати в собі такі якості, як стресостійкість, увагу, здатність аналізувати та узагальнювати, пам’ять та чесність.

В сучасних магазинах покупці вимагають від продавця до себе уваги, поваги, грамотності та обізнаності. Тільки кваліфікований продавець зможе професійно продати товар та викликати в покупця бажання повернутися в цей магазин.

Надія впевнена, що в умовах ринку праці роботодавець віддає перевагу дипломованому робітнику. Продавець з освітою має можливість кар’єрного росту та підбору для себе більш оплачуваної роботи в цій галузі. Люди, які мають професію продавця завжди зможуть знайти для себе роботу.

Надія Безрука додає, що в такий важкий час для країни, як час карантину, продавці – одні з небагатьох серед робітничих професій, які залишились працювати на робочих місцях і отримують повну заробітну плату .