24 жовтня 2023 р., в рамках декади циклової комісії маркетингу та туризму, викладачем Олесею Стахів з групою ПАП-3, яка навчається за професією ”Продавець продовольчих товарів, агент з постачання” було проведено відкрите заняття гуртка ”Товарознавець” на тему ”Маркування харчової продукції”.

Мета роботи гуртка полягає  в  тому,  щоб  створити умови, при яких здобувачі освіти:

–  самостійно і охоче здобувають знання з різних джерел;

–  вчаться користуватися набутими знаннями для вирішення пізнавальних і практичних завдань;

– набувають комунікативні вміння, працюючи в різних групах;

–  розвивають в собі дослідницькі вміння (вміння виявлення проблем, збору інформації, спостереження, аналізу, побудови гіпотез, узагальнення);

–  розвивають системне мислення.

Сьогодні на занятті  гуртка розглядали цікаві факти про маркування картоплі, яблук, бананів, томатів, кави, чаю, морозива, кока-коли та інших товарів, щоб  удосконалити знання теоретичного матеріалу та  отримати  нову, додаткову  інформацію про їх значення та використання.

Маркування (помаркування) — це процес нанесення на виріб маркування. Нанесення тексту, умовних позначень та малюнків на пакування та (чи) продукцію. У процесі наноситься комплекс відомостей різного характеру щодо продукції, процесу чи послуги у вигляді тексту, окремих графічних, кольорових символів (умовних позначень) та їхніх комбінацій. Воно наноситься, залежно від конкретних умов, безпосередньо на виріб, упаковку (тару), ярлик, етикетку чи в супровідну документацію.

Законодавство України надає наступне визначення: «маркування — слова, описи, знаки для товарів і послуг, назва торгової марки, зображення чи символи, що стосуються харчових продуктів і розміщені на будь-якій упаковці, етикетці (стікері), споживчій тарі, контретикетці, кольєретці, ярликупробці, листку-вкладиші, документі, повідомленні, інших елементах упаковки, що супроводжують чи належать до таких харчових продуктів».

Маркування вантажів — товаросупроводжувальна інформація, що містить реквізити імпортера, номер контракту, номер трансу, вантажогабаритні характеристики місць, номер місця і кількість місць у партії і трансі. Маркування вантажів є вказівкою транспортним фірмам щодо поводження з вантажем і за необхідності попередженням про небезпеки, пов’язані з вантажем.

Заняття було корисним та цікавим як для споживачів продукції, так і для майбутніх фахівців сфери обслуговування.

Знай свої права: особливості маркування харчової продукції у період дії військового стану