Щорічно Міжнародний день рідної мови відзначають 21 лютого. Історія свята офіційно розпочинається від 1999 року, коли ЮНЕСКО прийняла рішення підтримати мовне різноманіття у світі.

З кожним роком на планеті залишається все менше мов. Це пов’язано зі зникненням носіїв мови та втратою культури певного народу. Тому Міжнародний день рідної мови є чудовим приводом згадати про багатство та особливості своєї мови.
Це свято, яке присвячене рідній мові та має особливу історію. Його заснування пов’язано з подією, що відбулася 21 лютого 1952 року в Бангладеші (Східний Пакистан. У цей день розстріляли місцевих протестувальників через їхнє бажання зберегти рідну мову. Оскільки влада країни визнала урду як єдину державну мову. Однак урду на той час розмовляли лише три відсотки населення. Натомість більшість жителів Східного Пакистану послуговувалися бенґальською мовою. Таким чином, протестувальники загинули, обороняючи рідну мову. З 1971 року, коли Східний Пакистан став незалежною державою, в цей день згадують вбитих протестувальників, які стали народними мучениками.З нагоди події, що сталася в Бангладеші, ЮНЕСКО затвердив 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. Свято розпочали відзначати у 2000 році.
Історія боротьби українського народу за рідну мову є також нелегкою та кривавою. Однак рідна мова для нас є тим, що зігріває душу та серце.

                         Факти про українську мову, що вражають

  1. «Енеїда» Івана Котляревського – не тільки перший твір нової української літератури. У 1798 році змінилося багато: розпочалася нова доба української літературної мови. Але не варто думати, що до того мови не існувало! Ще у 1574 р. вийшов перший український «Буквар» Івана Федорова. Наразі стародрук (точніше його віднайдений примірник 1927 р.) зберігається у бібліотеці Гарвардського університету!
  2. Українська (за різними даними) займає 25 або 22 місце серед найпоширеніших мов у світі. Непогано, чи не так? Світова статистика тільки за 1996 р. демонструє, що українською спілкується від 41 до 45 мільйонів осіб. І ця цифра лише зростає! Наприклад, після Революції Гідності кількість українців, які спілкуються українською у побуті, збільшилася на 10%!
  3. У 2001 році відбувся грандіозний телемарафон національної пісні, що навіть потрапив до Кинги рекордів Гіннеса. Чому? Бо тривав він 53 години! Мабуть, ви вже здогадалися, що це був марафон української пісні, а провели його на честь 20-ї річниці Незалежності України. І він ще раз довів, що наша мова – неймовірна!
  4. Цікаво, що українську колись «величали» простою, козацькою, малоросійською та малоруською. А також – русинською, руською та навіть кубанською. Чому саме кубанською? Все просто: у 1918-1920 рр. українська стала офіційною в Кубанській Народній Республіці, розташованій на Північному Кавказі.
  5. А як щодо історії? Учений В. Кобилюх вважав, що українська мова сформувалася у Х-IV тисячоліттях до нашої ери, а це значно раніше за російську чи, наприклад, турецьку! Тому походження українських слів варто шукати у санскриті: «повітря», «кохати», «кінь», «дерево», «вогонь» тощо. Спробуйте пошукати разом із дітьми!
  6. Аналізуючи сучасну українську, можна виділити найуживаніші слова: іменник – «рука», прикметник – «великий», дієслово – «бути», а займенник – «він». Найдовшим словом є «дихлордифенілтрихлорметилметан», що складається аж із 30 літер та означає назву хімікату.
  7. За межами Європи українська мова має напівофіційний статус у США в окрузі Кук штату Іллінойс, адже є однією із найуживаніших у регіоні. Чудово, що люди спілкуються українською навіть коли вони далеко від Батьківщини!
  8. В українській мові досі збереглися назви місяців, які походять із давньослов’янського календаря. Наприклад, сiчень – час вирубки лісу; лютий – люті морози; березень – цвітіння берези або збір березового соку; квітень – цвітіння; травень – позеленіння трави тощо. Тож аби пригадати назву місяця, варто просто озирнутися навкруги!
  9. Сучасна українська мова налічує близько 256 тисяч слів (за словником Національної Академії Наук України). Це просто неймовірно, особливо якщо пригадати, що для спілкування на побутовому рівні людині зазвичай вистачає 2-3 тисяч слів! А знаєте, що ще неймовірніше? Наразі НАН України вважає, що насправді слів у нашій мові ще більше, близько мільйона. Чекаємо на нові дані!
  10. Цікавий факт: серед слов’янських мов українська мова на лексичному рівні має найбільше розбіжностей з російською – 38%. Уже менше відмінностей ми знайдемо, якщо порівняємо українську з польською – 30%, а найменше відмінностей бачимо з білоруською мовою – всього 16%. А в чому ж різниця? Кожна мова має свої особливості на фонетичному, морфологічному, лексичному рівнях. А також відмінності у фразеології та правописі! І українська в цьому плані унікальна!