Всесвітній День вишиванки відзначається щороку в третій четвер травня. У 2021 році він припадає на 20 травня. Вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу. Вона яскраво відображає особливу національну традицію народу.


Цьогоріч цьому прекрасному святу – вже 15 років. Це свято набуло міжнародних масштабів і український традиційний одяг одягають усе більше людей не лише в нашій країні, а по всьому світу.

 

З нагоди свята в коледжі був організований флешмоб «Вдягни вишиванку — підтримай Україну!» З самого ранку в навчальному закладі ми побачили диво-кольори та розмаїття візерунків вишиванок, які одягли наші студенти, викладачі та співробітники.

 

Метою Дня вишиванки є популяризація вишитого етнічного одягу та вшанування українських традицій. Цього дня прийнято вдягати національне вбрання, куди б не довелося йти – на роботу, на зустріч із друзями, загалом куди завгодно.


Для наших предків вишиванка була не тільки святковим одягом, а й оберегом. Орнамент, який наносили на сорочку, містив в собі певні символи, які повинні були захистити того, хто її носить, від злих духів і нещасть.

 

Вишивку наносили на рукава і комір так, щоб вона торкалася тіла. Вважалося також, що на зворотному боці вишивки не повинно бути вузликів, оскільки вони можуть принести нещастя.

 

 

Вітаємо з чудовим святом самобутньої, неповторної, барвистої української культури – з Днем вишиванки. Вона символізує зв’язок поколінь, будить високі патріотичні почуття в серці кожного українця. Це наш національний оберіг! Нехай це свято зітре кордони й об’єднує українців по всьому світу. Чудового настрою та різнобарвних вражень!