Весь цивілізований світ відзначає Міжнародний день миру 21 вересня.

Міжнародний день миру було започатковано Генеральною Асамблеєю ООН у 1981 році. Спочатку його відзначали в третій вівторок вересня, але з 2002 року було прийнято рішення відзначати це свято у фіксовану дату – 21 вересня. На цю ж саму дату припадає і ДЕНЬ МИРУ в Україні, встановлений з 2002 року, згідно з указом президента Леоніда Кучми.

Цей день служить нагадуванням про важливість мирного співіснування та необхідність постійних зусиль для досягнення та підтримки миру у світі. Принаймні, саме цього прагнуть всі цивілізовані країни, зокрема і Україна, яка продовжує виборювати своє право жити в мирі та безпеці, попри збройну агресію з боку росії.

Понад 10 років тому мир для українців був реальністю. Наша країна не зазіхала на територіальну цілісність інших держав і завжди виступала за спокій для всіх країн. Україна навіть відмовилася зберігати ядерну зброю, тому у 1994 році Росія, США і Великобританія зобов’язалися поважати кордони, суверенітет і незалежність нашої держави. Це встановлено Будапештським договором, який підписали лідери цих країн.

Однак у 2014 році Росія незаконно анексувала Кримський півострів і почали захоплювати державні установи на Донбасі. Ворог ще тоді продемонстрував жорстокість і цинізм, вбивши тисячі українських військових і мирних жителів.

Втім, на цьому агресор вирішив не зупинитися і після 8 років боротьби розпочав повномасштабне вторгнення проти України. З того моменту змінилося життя усіх українців: постійні обстріли міст різноманітною зброєю, тимчасова окупація частин Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, повітряні тривоги, мобілізація чоловіків, які щодня захищають свободу нашої країни. Ціною власного життя Збройні Сили борються за незалежність і суверенітет України, тоді як волонтери роблять все можливе, щоб забезпечити бійців зброєю та автівками.

Найбільше у світі щастя – це мир, коли люди живуть дружно та спокійно, земля не здригається від страшних вибухів, не ллються сльози горя та втрат.

Україна зможе по-справжньому відзначати День миру, коли відновить контроль над тимчасово окупованими територіями та вийде на кордони 1991 року. Водночас Росія має вивести свої війська з української території, а президент країни-агресора має постати перед судом у Гаазі за скоєні злочини.
 

Наш флешмоб – це нагадування про те, що всі ми прагнемо миру.

І готові докладати зусиль, щоб він настав.
У День Миру бажаємо всім спокою, процвітання і добра. Миру в усьому – миру в сім’ях, миру в серцях та миру нашій рідній Україні!

Разом до Перемоги. Віримо у ЗСУ!

Віримо у ПЕРЕМОГУ!