Мабуть, варто почати з того, що перед сучасним школярем після 9-го класу є, як мінімум, два шляхи: вступити до коледжу або закінчити одинадцять класів і спробувати вступити до ВНЗ.
 
Подібна проблема і у одинадцятикласників – їм прийдеться вирішувати, куди поступати. Який варіант більш перспективний? Втрачаєте ви щось, обравши коледж?

Мета освіти

Безсумнівно, мета будь-якої освіти – це отримати професію та забезпечити себе і свою сім’ю в майбутньому.
 
Природно, молодій людині хочеться мати власні гроші, бути незалежною від батьків, час від часу радувати подарунками своїх близьких.
 
В результаті , все зводиться до вибору престижної та високооплачуваної роботи. В надії побудувати хорошу кар’єру й майбутнє багато хто обирає університет, а не коледж.

Чи університет та інститут – це вибір набагато надійніший та перспективніший?

Можна подумати, що університет та інститут – це вибір набагато надійніший та перспективніший. Але ж це не завжди так.
Безсумнівно, в цьому є частина правди, але ж за останні роки спеціальна освіта стала суттєво якіснішою. Також пам’ятайте про те, що після отримання робітничої спеціальності ви можете здобути в цьому ж коледжі диплом молодшого спеціаліста. А , при бажанні, потім цілком успішно вступити до вищого навчального закладу.
І , крім цього, при вступі на аналогічну спеціальність ви досить багато знатимете, тому можете потрапити відразу на третій курс.

Все встигнути?

У молодості дуже багато планів, все потрібно встигнути: і грошей заробити, і особисте життя побудувати, і навчитися чомусь.

Якщо дев’ятикласник обере коледж?

Якщо дев’ятикласник обере коледж, то у нього буде диплом про середню спеціальну освіту. В той час ровесники тільки вчитимуться на перших курсах університету! А це означає, що можливо почати професійну кар’єру значно раніше за тих, хто після 9 класу не пішов в коледж, а продовжив навчання у школі.

А 11-тикласники?

Щодо 11-тикласників – отримавши робітничу спеціальність, можна також , продовживши навчання, стати фаховим молодшим бакалавром. Ну, і нічого не заважає продовжити освіту далі, вже з третього курсу відповідного вищого навчального закладу або працювати та навчатися заочно.
 
Оцініть плюси і мінуси навчання в коледжі
плюси:
    • вступити до коледжу після 9 та 11 класів значно простіше, ніж в університет чи інститут після 11;
    • навчання в коледжі більш практичне і спеціалізоване;
    • ви раніше отримаєте професію;
    • ви матимете можливість в 18-19 років мати диплом і працювати за фахом;
    • працюючи (вже після закінчення навчання в коледжі), ви, коли матимете бажання, зможете отримати ще один диплом, вступивши до ВНЗ ( в тому числі, Національного університету харчових технологій),
    • а також продовжити навчання закордоном (в Німеччині – в Берліні та Потсдамі, в Польщі – в Лодзі та Кракові);
    • навчання в коледжі обійдеться дешевше, ніж у вищому навчальному закладі, або буде безкоштовним (робітничі професії);
    • ви матимете можливість проходити практику та стажування в кращих закладах нашої області, а також закордоном – в Польщі, Німеччині, Болгарії, Словаччині ( поглиблено вивчивши мову під час навчання в коледжі);
    • після закінчення навчання в коледжі отримати хорошу, високооплачувану роботу, якщо не бажаєте далі продовжувати навчання;
    • мінуси:
    • диплом коледжу менш престижний, ніж диплом університету чи інституту.
Звичайно, вибір завжди за вами, але подумайте, чого ви хочете: швидше закінчити навчання та отримати фах, або ж довго (і це далеко не завжди означає «якісно») здобувати вищу освіту?
 
Пропонуємо переглянути інформацію про підприємства
Івано-Франківська та області, куди мають можливість влаштуватися на роботу випускники Івано-Франківського фахового коледжу ресторанного сервісу і туризму