З метою запобігання розповсюдження та вживання наркотиків та алкогольних напоїв серед молоді в ВСП “Івано-Франківський фаховий коледж ресторанного сервісу і туризму НУХТ” було організовано зустріч з лікарем-наркологом.

За оцінками ООН число осіб, що вживають наркотики, на даний час складає не менше 185 мільйонів людей (тобто 3% всього населення планети або близько 12% населення у віці від 15 до 30 років). На жаль, наслідки наркозалежності для демографічних показників стають все більш загрозливими. Щорічно в результаті вживання наркотиків гине близько 200 тисяч людей. Наркоманія знаходиться на шостому місці в списку найбільш поширених причин смерті осіб віком 15-49 років. Приблизно 5 % дорослого населення світу хоча б раз споживали наркотики.

Алкоголь – це отрута, яка найбільше вражає головний мозок. Особливо згубно алкоголь діє на організм підлітка, в якого ще не завершився процес формування деяких відділів головного мозку, а також й інших важливих органів: серця, легень, шлунка, печінки, нирок. Токсична дія алкоголю на організм підлітка у кілька разів сильніша ніж на організм дорослого, тому що у цьому віці тканини дуже насичені водою і швидко вбирають і розповсюджують алкоголь по всьому тілу.

Наркоманія — це захворювання, що виникає внаслідок вживання специфічних препаратів під загальною назвою наркотики. Характеризується нездатністю стриматись від споживання постійно зростаючої кількості наркотиків. При цьому виникає стійка фізична та психічна залежність від них. Вони змінюють свідомість людини, руйнують її пам’ять, інтелект, пригнічують відчуття та емоції, також викликають сильну психологічну й фізичну залежність. Їх уживання пов’язане зі смертельними випадками.