На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України 23 серпня в Україні відзначається державне свято – День Державного Прапора України. Державний Прапор – один із офіційних державних символів суверенітету держави. Український Державний Прапор – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольору. Відомо, що синьо-жовті кольори на прапорі мають щонайменше тисячолітню історію і сягають часів Київської Русі та Галицько-Волинського князівства.

Нині український національний синьо-жовтий прапор є державним прапором України. Впродовж історичних звершень він ставав символом боротьби за національні й соціальні права українського народу. Серце кожного українця завмирає при підйомі національного прапору. У ньому втілені віковічні прагнення до миру, праця, краса та багатство рідної землі.
Державний Прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення.

В Україні свято встановлене згідно з указом Президента Леоніда Кучми “Про День Державного прапора України” від 23 серпня 2004р. У 2009 році Президент Віктор Ющенко вніс зміни до Указу, заснувавши щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.

В рамкам свята в ВСП “Івано-Франківський фаховий коледж ресторанного сервісу і туризму” традиційно під звуки Державного Гімну України було урочисто піднято Державний Прапор України.

Адже синьо-жовтий Прапор для українців – це символ свободи і боротьби за незалежність.