При сучасній тенденції поширення пандемії гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, люди мають зрозуміти, що місця, куди вони ходять працювати, вчитися, відпочивати, розважатися, харчуватися, займатися спортом тощо стають потенційно небезпечними.

Щоб уберегтися, важливо працювати над змінами як власної поведінки, так і оточуючих на робочому місці й у побуті. Особливо зараз, коли щодня росте кількість інфікованих за добу.

Пандемія вірусу Coronavirus (COVID-19) – це глобальна проблема усього людства, тому і питання протистояння розповсюдженню і захисту стосується усіх країн світу.  Окрім загрози для здоров’я населення, економічного та соціального занепаду, пандемія загрожує життєдіяльності та добробуту мільйонів людей.

Сучасні реалії та необхідність ведення господарської діяльності та виконання роботи в умовах пандемії коронавірусної інфекції, запровадження карантину та обмежувальних заходів в країні, зумовлюють зміну певних умов та особливостей праці. Такі зміни потребують перегляду інструкцій з охорони праці та наповнення їх змісту певними правилами поведінки, порядком дотримання особистої гігієни, застосуванням засобів захисту (медичних масок, респіраторів, рукавиць тощо).

У зв’язку з цим роботодавець повинен забезпечити проведення з працівниками позачергового навчання або інструктажу з питань охорони праці. Обсяг і зміст позапланового інструктажу визначають в кожному окремому випадку залежно від причин і обставин, що спричинили потребу у його проведенні. У разі зміни умов праці, в т. ч. через пандемію коронавірусної інфекції COVID-19 та необхідністю запровадження заходів щодо недопущення її поширення, керівник підприємства вносить зміни до нормативних актів з безпеки праці та здоров’я.

Соціальна відповідальність за недопущення поширення пандемії лежить на кожному. Цей факт неможливо спростувати.

Суб’єктам господарювання доводиться вносити зміни у бізнес-процеси, що так необхідні у протидії пандемії. Зокрема, навчати персонал працювати віддалено (комунікувати, приймати оплату, доставляти товари тощо), забезпечувати організацію та контроль за реалізацією протиепідемічних заходів.

Наймані та самозайняті особи, усвідомлюючи відповідальність за збереження власного життя та здоров’я, економічну складову життєдіяльності, також обирають дотримання умов карантину.

Варто зазначити, що дія зовнішнього впливу на суб’єктів господарювання й людей праці (наприклад: на підприємця з боку конкурентів, суспільства, держави тощо, а на працездатну особу з боку роботодавця, інших людей щодо взятих зобов’язань) створює умови дотримання вимог чинного законодавства, у тому числі щодо карантину, та сприяє розвитку гігієнічної культури.

Введення профілактичних заходів на виробництві залишається нагальним питанням. Під час дії карантину (Карантин — адміністративні та медико-санітарні заходи, що застосовуються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб. Карантин встановлюється на період, необхідний для ліквідації епідемії чи спалаху особливо небезпечної інфекційної хвороби. На цей період можуть змінюватися режими роботи підприємств, установ, організацій, вноситися інші необхідні зміни щодо умов їх виробничої та іншої діяльності.) основні норми законодавства передбачаються Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Закон зокрема визначає правові, організаційні та фінансові засади діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, спрямованої на запобігання виникненню і поширенню інфекційних хвороб людини, локалізацію та ліквідацію їх спалахів та епідемій, встановлює права, обов’язки та відповідальність юридичних і фізичних осіб у сфері захисту населення від інфекційних хвороб.

Основними принципами профілактики інфекційних хвороб є дотримання підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та громадянами санітарно-гігієнічних та санітарно-протиепідемічних правил і норм при здійсненні будь-яких видів діяльності.

Основні поради щодо поведінки у період карантину на робочих місцях:

  • верхній одяг зберігайте в окремій закритій шафі, яка використовується тільки для верхнього одягу;
  • перед роботою ретельно помийте руки з милом, а тоді обробляйте їх спиртовмісним антисептиком. На сьогоднішній день це обов’язкова процедура в разі будь-яких контактів із (потенційно) забрудненими об’єктами. Особливу увагу приділіть нігтям (там накопичується найбільше бруду);
  • у разі частого користування антисептиком застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщин шкіри, через які можливе інфікування вірусом COVID-19;
  • робоче місце, стіл, клавіатуру, «мишку», відкриті полки та інші поверхні;
  • провітрювати приміщення через кожні 2–3 години;
  • обмежити спілкування з колегами, робочі місця яких в інших приміщеннях (кабінетах), виробничі питання вирішувати через засоби телефонного зв’язку;
  • поза межами свого робочого приміщення, при відвідуванні місць загального користування (санвузол, санітарні кімнати) одягати маску;
  • правильно користуватися засобами індивідуального захисту, а саме: знімати маску не доторкаючись до зовнішньої поверхні, користуватись не більше 2-х годин, утилізувати лише в закриті ємності.

Підготувала викладач з дисципліни “Охорона праці” Волощук Вікторія Вікторівна