Готуєтесь до іспитів чи контрольної? Плануєте вивчити багато нового?
Перед вами прості поради про те, як зміцнити пам’ять. Їх дуже просто реалізувати в повсякденному житті.
1. Здорове харчування.
Правильне харчування – це легкий і ефективний спосіб поліпшити можливості вашої пам’яті. Продукти, багаті Омега-3 жирними кислотами, овочі яскравих кольорів, фрукти та ягоди допоможуть працювати мозку більш продуктивно.
2. Контролюйте психічне здоров’я.
Депресія, стрес, гнів і тривога повільно роз’їдають мозкові функції, особливо пам’ять.
3. Уникайте рутини.
Коли ми щодня виконуємо всі справи на автоматі, наш мозок перестає отримувати стимул і мотивацію. Зрозуміло, що від щоденних обов’язків не втечеш, і, тим не менше, намагайтеся робити щось нове.
4. Фізична активність.
Як не дивно, фізична активність допомагає не тільки підтримувати фігуру, але і є одним з рішень питання про те, як зміцнити пам’ять . Фізичні вправи збільшують приплив крові в мозок і покращують його здібності.
5. Відпочинок
Кількість і якість сну роблять помітний вплив на здатність пам’ятати.
6. Уникайте споживання алкоголю і тютюну.
Сигарети зменшують кількість кисню, що надходить в мозок, тим самим обмежуючи його діяльність. Що ж стосується алкоголю, то ні для кого не секрет, що зловживання ним на регулярній основі здатне привести до втрати пам’яті.
7. Стимулюйте свій мозок.
Це ще один крок в тому, як зміцнити пам’ять. Читайте книги, журнали, розгадуйте кросворди і головоломки, грайте в настільні ігри для поліпшення пам’яті і концентрації, наприклад, шашки або шахи, почніть вивчати іноземну мову. Щоденні тренування мозку допомагають поліпшити якість таких базових процесів, як пам’ять.
8. Записуйте, щоб краще запам’ятовувати.
Намагайтеся записувати те, що вам важливо запам’ятати. Це відмінний спосіб зміцнення пам’яті через повторення. Тримайте невеликий блокнот і ручку під рукою, коли слухаєте або читаєте щось важливе.
9. Використовуйте асоціації.
Пам’ять дуже добре працює з асоціаціями. Наприклад, вам необхідно запам’ятати, що ви запланували  візит до лікаря 10 числа на 9 ранку. Асоціація залежить від вашої фантазії. Ви можете подумати про 10 пальців на руках і про те, що вашому племінникові 9 років і так далі.
10. Гуляйте більше на свіжому повітрі.
Це ідеальний варіант – щоденні вечірні прогулянки на свіжому повітрі. Вони очищають наш розум і знижують напругу, тому що ми отримуємо фантастичні природні подразники, такі як запахи, відчуття, звуки… Все це розслабляє. Такі моменти дарують можливість спокійно згадати і оцінити минулий день.