Під час декади циклової комісії готельно-ресторанного напрямку на базі коледжу майстер виробничого навчання Тетяна ЗАЯЧУК провела засідання “ШКОЛИ ГОСТИННОСТІ” для учнів групи КОБ-29.
Учні мали можливість ознайомитись із правилами етикету за столом, правилами користування приборами, серветками, правилами споживання їжі. Також отримали нові, цікаві знання, змістовні відповіді на численні запитання.
І, звичайно ж, посмакували десертами та гарячими напоями.

У повсякденному житті ми рідко замислюємося, чи правильно ми їмо, чи використовуємо прибори, куди дивимося й про що говоримо за столом.

Але час від часу нам доводиться поспіхом згадувати все, що ми знаємо про столовий етикет, щоб не осоромитися в гостях чи на діловій зустрічі.
Пропонуємо вам освіжити свої знання чи заповнити проглани в царині етикету й дотримуватися правил поведінки за столом не лише на публіці, а й удома. Отже…
Жувати з закритим ротом

Говоріть із порожнім ротом

Пристойні люди спочатку жують і ковтають, а потім промовляють.

Говорити із закритим ротом

Правильно їжте

Не потрібно нахилятися до тарілки. І тим більше підносити тарілку до лиця. Випрямитеся, адже 20 – 30 сантиметрів – не така вже й велика відстань.

Їсти

Кладіть серветку на коліна

Серветку розправте на колінах, не потрібно її закладати за комір. До речі, наприкінці трапези залиште її зліва від тарілки.

Серветка на колінах

Не тягніться за стравою

Запам’ятайте два чарівних слова: “передайте, будь ласка”. Дотягуватися можна до страв, до яких легко дістатися витягнутою рукою.

Страва

Із загальної – загальними

Із загальної тарелі насипайте лише столовим прибором, який лежить біля страви.

Страва

Багато приборів? Не панікуйте

Правило їх використання просте: починайте з тих, що лежать далі від тарілки. Беріть прибори в міру подачі страв, наближаючись до тарілки.

Прибори

Наливайте помірно

Майте на увазі: келих з вином наповнюють не більше ніж наполовину, а краще – на ⅓. Виняток – лише для шампанського. Ним келих можна наповнити на ¾, щоб далі без поспіху смакувати.

Наливати в міру

Дякуйте

Якщо хочете висловити захоплення кухареві – складіть прибори паралельно одне одному кінцями вправо. Серветку покладіть ліворуч від тарілки. Подякуйте – і можете бути вільні.

Скласти прибори на тарілку

Правила поведінки за столом від Bonduelle(Тиснути тут)