🔖 З 20 листопада в коледжі проходить декада циклової комісії готельно-ресторанного напряму.
🍹Майстри виробничого навчання разом зі студентами груп ресторанного напряму організували виставку коктейлів та тематичних столів.
🔖 21.11.23 в рамках декади викладач Ольга КАЛАКУРА провела відкрите заняття гуртка з предмету “Технологія приготування коктейлів” на тему: «Флаєринг як концептуальний вид сучасного мистецтва у сфері ресторанного обслуговування».
🍹 Флаєринг у сфері ресторанного обслуговування є інноваційним і привабливим інструментом комунікації, який допомагає закладам ресторанного господарства залучати клієнтів і підвищувати їхню зацікавленість закладом. Він допомагає створити унікальний імідж закладу та поєднати смаки, красу і витонченість у одну гармонійну композицію.
🍹Флаєринг – це артистичне приготування змішаних напоїв під час якого бармен перевертає, обертає, підкидає, жонглює та ловить пляшки, шейкер, лід та інший барний інвентар.
За складністю флаєринг може зрівнятися із бойовими мистецтвами!
Студенти-глядачі груп ресторанного напряму були поглинуті магією мистецтва та краси барної справи!

МИСТЕЦТВО ФЛЕЙРИНГУ

Флейринг існує вже більше 150 років.

Його придумав Джеррі Томас на прізвисько «Професор» – міфічний бармен, що вважається батьком заокеанської міксологіі.

Вперше він став показувати артистичне приготування коктейлів в середині XIX століття.

Джеррі готував свій знаменитий коктейль «Blue Blazer», підпалюючи шотландський віскі і переливаючи його з фужера в фужер довгим вогняним струменем.

В кінці позаминулого століття флейринг набув дещо іншої форми.

На вулицях тоді виступало безліч жонглерів і фокусників, і бармени запозичили елементи їх мистецтва.

У 1988 році сталася знакова для барменів усього світу подія – на великі екрани вийшла кінокартина «Коктейль» з актором Томом КРУЗОМ у головній ролі. Фільм сприяв різкому зростанню популярності флейрингу.

Тренував Круза Джон Бенд, переможець першого американського змагання з флейрингу, яке було проведено відомою фірмою T.G.I. Fridays.

Результат фільму виявився магічним – флейринг-бари стали виникати як гриби після дощу.

Величезне число барменів стало пробувати крутити і підкидати пляшки. Для деяких це виявилося скороминущою пристрастю, для інших – покликанням на все життя.

Сьогодні багато барменів учать елементи флейрингу, щоб привнести в робочий процес різноманіття і виробити свій неповторний стиль. Цінність такого експерта зростає і в очах роботодавця, так як класний бармен – не тільки знавець безлічі рецептів і спецтехнологій змішування, а й в якійсь мірі актор і навіть психолог в будь-якому закладі ресторанного бізнесу. 

Бармен, що демонструє флейринг, приваблює відвідувачів і приносить закладу ресторану або бару додатковий дохід. Це хороший метод виділитися на тлі конкурентів.

В наші дні флейринг став величезним бізнесом. Існує безліч організацій барменів, що спеціалізуються на цій дисципліні, проводяться інтернаціональні змагання з чималими призовими фондами.

Види флейрингу.

Робочий флейринг широко просувається в маси фахівців інтернаціональною асоціацією флейринг-барменів – FBA (Flair Bartenders Association).

Асоціація вважає робочий флейринг прийнятним для повсякденної роботи в барі чи ресторані і активно закликає барменів застосовувати артистичні елементи.

Робочий флейринг передбачає стрімкі, легкі і точні рухи та трюки, які дозволено виконувати без уповільнення обслуговування.

В основному, барменам доводиться маніпулювати келихом або фужером і однією пляшкою, пляшкою і шейкером, гарніром і льодом.

Такий вид флейринга незмінно виконується під час приготування рецептів коктейлів або якого-небудь іншого напою.

Жонглювання порожніми пляшками, виконання брейк-дансу з барними приладами , тощо до цього виду флейрингу не відноситься.

Шоу-флейринг виконується для розважання публіки і зі змагальними цілями.

  • Його відрізняє довга, вивірена програма виступу.
  • Даний вид барменского мистецтва вимагає довгої, ретельної підготовки, особливого комплекту професійних пляшок і іншого приладдя.
  • У переважній більшості випадків шоу-флейринг виконується під час особливих заходів, а не в штатно працюючому закладі.
  • Проте, починають виникати бари і ресторани, в яких шоу-флейринг є частиною розважальної програми.
  • Під час виступу бармени показують трюки з 2-5 пляшками, фужерами і шейкерами.

Шоу-флейринг може включати елементи, не пов’язані з приготуванням напоїв.

Фантазія барменів тут нічим не обмежена – вони влаштовують вогняні шоу, показують фокуси, показують чудеса спритності, яким можуть позаздрити циркачі.

  • Не існує єдино правильного, «вірного» методу флейринга.
  • Різні жанри не конкурують, а доповнюють один одного.
  • Найбільшою і впливовою організацією барменів, яка практикує флейринг, є Інтернаціональна асоціація флейринг-барменів – FBA (Flair Bartenders Association). Вона налічує в своїх рядах більше 11 тисяч професійних барменів з 140 країн світу. Штаб-квартира асоціації розташована в США, а її представництва та філії працюють у всьому світі.