(Роздуми Надії Бучинської, викладачки туристичного напрямку Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу і туризму НУХТ та її студентів).

«Найперша галузь економіки, що постраждала від глобальної пандемії COVID-19 – це туристична!!!» – заголовки, що майорять у ЗМІ останнім часом.

Студенти групи АТ-21 (Професія – Агент з організації туризму) також занепокоєні цим питанням, адже Всесвітня рада подорожей і туризму (WTTC) у зв’язку з пандемією корона вірусу прогнозує у 2020 році спад в туристичній сфері, який у глобальному масштабі може сягнути 25% та призвести до скорочення кількості робочих місць на 12–14%.

Тому ми, як майбутні фахівці даної галузі, організували онлайн-конференцію «Туризм після пандемії», під час якої, попередньо дослідивши різноманітні інтернет-ресурси, старалися робити свої висновки. В основу лягли передбачення іноземних та вітчизняних експертів щодо стану туристичної галузі після пандемії.

Ми дізналися про припущення українського уряду, щодо можливого часткового відновлення регулярних авіарейсів з України до країн Євросоюзу наприкінці літа або у вересні, але міністр інфраструктури Владислав Криклій прогнозує, що наслідки пандемії для галузей авіації та туризму будуть тривалими і непередбачуваними. Тому, звичайно, без допомоги держави ці галузі не виживуть в жодній країні. Також ми усвідомлюємо, що стан нашої туристичної галузі в значній мірі буде залежати від рішень урядів інших країн.

Наступного тижня , наприклад, Рада ЄС вирішуватиме, що робити з туризмом в епоху коронавірусу.

Ми бачимо, що в ЄС планують спершу зняти обмеження на подорожі всередині Шенгену, а вже потім – відновити допуск іноземців. “Відкриття кордонів – це питання довготермінове”, – заявила тиждень тому президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, представляючи стратегію подальших дій. Відповідно до цього документа, “відкриття зовнішніх кордонів та доступ негромадян Євросоюзу має відбутися під час другої фази” (час початку якої не визначений) та має врахувати “поширення вірусу за межами ЄС”.

Всім відомо, що частина держав Європи та Азії є вкрай залежними від туризму. В Італії та Іспанії, третій та четвертій за розміром економіках ЄС, його сукупна вага оцінюється приблизно у 12-13% ВВП. В Португалії вплив туризму на економіку країни близький до 20%. В Греції прямий та непрямий внесок туризму у ВВП оцінюють до 25-30%, пише видання Kathimerini.

Для цих, а також низки інших країн повна зупинка туризму буде дуже болючою.

На першому етапі чимало країн спробують відкрити готелі для власних громадян. Найбільш уражені епідемією держави цього року мають намір на цьому й зупинитися.

Наприклад, Італія готує програму стимулювання внутрішнього туризму: громадянам відшкодують частину витрат на відпустку (зараз обговорюється сума у 350-500 євро), проведену у власній країні.

Іспанія, яка зазвичай приймає 80 мільйонів іноземних туристів на рік, вже змирилася з тим, що сезон-2020 втрачений.

Видання El Pais цитує інформацію з урядових джерел про те, що цього року можна розраховувати лише на внутрішніх туристів. У відносно близькому майбутньому можуть повернутися на туристичну карту Іспанії французи та португальці, а коли інші – це питання довгострокове.

У Греції, яка відносно не так сильно постраждала від пандемії, від масштабних планів утримуються, але також мріють про відновлення туристичного потоку. Як пише Ekathimerini, грецький уряд планує літній сезон, хоч і розуміє, що відновлення старого туристичного потоку не буде.

“Обмеження на подорожі (за урядовим планом) будуть зняті в середині червня або на початку липня, тому має бути поступова нормалізація на туристичному напрямку”, – пише видання.

Але виникає інше питання: як відновити туризм, не перетворивши “чисті від коронавірусу” Грецію та Кіпр на нові осередки епідемії? Відповіді на нього поки немає. Греція думає над тим, щоби пускати не всіх, запровадивши “паспорт здоров’я” для туристів. Втім, гарантії не дасть і цей документ.

Кіпр – у особливій ситуації.
Два основних туристичних ринки для кіпріотів – Британія та Росія; в обох цих країнах епідемія на піку. Тому Кіпр, швидше за все, шукатиме нові ринки. Можливо, у зоні уваги опиниться і Україна, якщо епідемія піде на спад.

Всесвітня туристична організація (UNWTO), членом якої є Україна, закликала уряди країн підтримати малі та середні підприємства у туризмі, бо саме вони становлять 80% сектору.

За статистичними даними 2018 року, українські туроператори реалізували пакетні тури для 456 799 внутрішніх туристів та 4 024 704 – для виїзних туристів, що майже в 9 разів більше. Мова йде тільки про пакетні тури, звісно, індивідуальних туристів значно більше. Якщо зосередитись тільки на цій статистиці, ми отримуємо мінімум 3,5 млн людей, які відпочивали за кордоном, а зараз цієї можливості позбавлені.

Але ми розуміємо, що навіть, якщо скоро відкриють кордони та аеропорти і стане відносно безпечно відвідувати інші країни, чи буде готова більшість населення подорожувати: по-перше – в плані внутрішнього відчуття безпеки, а по-друге – в економічному плані? Яка кількість із 3,5 млн зможе дозволити собі той самий відпочинок? Крім того, який саме відпочинок забажають отримати люди після довгої ізоляції та дистанціювання?

У Державному агентстві розвитку туризму України працюють над проєктом розвитку і популяризації внутрішнього туризму. Адже саме з нього має початися відродження туристичної галузі після пандемії коронавірусу. Про це розповіла директор Держагентства Мар’яна Олеськів під час онлайн конференції “На зв’язку готельєри + туроператори”, що транслювалася на сторінці Visit Ukraine у Facebook. Вона також додала, що представники туристичної галузі у владі надаватимуть допомогу учасникам ринку, перш за все, щодо маркетингу та комунікації – створенням інформаційного поля для спілкування всіх зацікавлених сторін. Олеськів підкреслила, що, хоча кошти на Держагентство розвитку туризму в новому бюджеті не закладені, гроші на рекламу і просування туризму є в Міністерстві культури в межах інформаційної політики.

Також голова Держагентства розвитку туризму зауважила, що наразі важливо розробити рекомендації щодо забезпечення безпеки туристів: “Для туристів у найближчому майбутньому буде дуже важливим питання безпеки. І ми маємо вжити заходів, які переконають людей, що під час подорожей країною на будь-якому виді транспорту туристам буде забезпечена санітарна безпека. Те ж стосується засобів розміщення і ресторанів”.

«Ринки, які залежать від міжнародного авіа- та морського сполучення, більш схильні до миттєвого спаду. Ринки, орієнтовані на внутрішній автомобільний туризм (особливо ті, які пропонують відпочинок на свіжому повітрі) ймовірно, будуть найстійкішими до будь-якого спаду активності.

Якщо ситуація почне стабілізуватися, але Європейські кордони будуть ще закриті, або туристи ще не будуть літати за межі країни, цілком можлива активізація саме автомобільного туризму по Україні в літній сезон» – прогнозує Олександр Носаченко, керуючий директор Сolliers International (Україна).

Представник туроператора Join UP! Сергій Кириченко підкреслив, що компанія в цьому сезоні буде активно працювати з внутрішнім турпродуктом. На його думку, найбільш популярним туристичним напрямом після виходу з карантину стануть сіті-брейк-тури, а одною з головних дестинацій – Карпати. Крім того, особливий акцент варто зробити на дитячий та оздоровчий туризм.

За словами більшості українських експертів, досвід минулих криз показує, що популярними напрямами після виходу з карантину стануть короткі програми вихідного дня за низькою ціною, сімейний відпочинок, лікувальний туризм.

В даних умовах відпочинок в сільських садибах, мандрівки екологічними стежками, велоподорожі та сплави на байдарках можуть стати трендом туристичного сезону 2020. Це і оздоровлення, і відпочинок, і водночас обмеження контактів з іншими людьми, що дозволяє забезпечувати відповідні заходи з профілактики власного здоров’я, особливо в умовах пандемії коронавірусу.

Отож, ми розуміємо, що туристична галузь, не зважаючи на значні втрати під час пандемії, має потенціал для розвитку, після криз та падінь при правильно спланованій стратегії дій завжди починається підйом. Звичайно, відновлення відбуватиметься поступово, перший час, очевидно, будуть популярними внутрішній та екологічний туризм.

Також , на нашу думку, відкривається унікальна можливість розвивати Прикарпаття саме як привабливу дестинацію для співвітчизників. Важливою перевагою в нинішній час є поверненні великої кількості молоді та якісних кадрів до регіону. Якщо для них будуть створені умови для роботи, початку власного бізнесу та якісного життя, потреба працювати в іншій країні значно зменшиться.

Також варто зазначити, що в туристичну галузь мають бути залучені саме молоді та прогресивні люди, які уже школярами отримують можливості для реалізації. Адже саме культура і туризм можуть значно вплинути на інфраструктуру та якісне дозвілля.