У 2024 році Україна втретє відзначає День Української Державності,

встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року.
Ця памʼятна дата покликана нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію, а його витоки – у Руській середньовічній державі, центром якої був Київ.

День Державності відзначається того ж дня, коли українські християнські церкви вшановують памʼять князя Володимира Великого та День хрещення Руси-України.

Князь Володимир Великий – уособлення розбудови Русі. Прийняття ним у 988 році християнства як державної релігії стало для України цивілізаційним вибором. Русь підтримувала політичні,економічні та культурні зв’язки з більшістю європейських держав того часу.

Це свято – символ боротьби за незалежність, історію та ідентичність.

Цінуємо те, за що боремося сьогодні, пам’ятаємо тих, хто своє життя поклав на вівтар служіння Вітчизні, будуємо майбутнє так, щоб нащадки пишалися!

16 липня 1990 року о 10 годині 7 хвилин ВР УРСР ухвалює Декларацію про державний суверенітет України.

Цьому передували «запеклі бої» в сесійній залі за кожне слово.

Ключові «суверенітет», «державний», «Україна» розглядалися у 5−10 варіантах.

Навіть щодо назви держави не було одностайної думки.
 
Одразу після ухвалення історичного рішення Левко Лук’яненко вийшов на площу перед парламентом і безапеляційно заявив: «Ця декларація – це програма виходу України з-під влади Москви. Від нас із вами залежить, чи стане вона практичною програмою будівництва незалежної України, або промосковським комуністам-ортодоксам вдасться перетворити її в черговий порожній папірець».
 

«За» проголосували 357 депутатів, зокрема абсолютна більшість комуністів.

Проти − четверо.
  • У преамбулі Декларації підкреслювалося, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як «верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах».
  • Декларація також проголошувала економічну самостійність України.
  • У документі визнавалася самостійність республіки в розв’язанні питань науки, освіти, культурного і духовного розвитку української нації.
Україна, таким чином, озвучила намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не братиме участі у військових блоках і зобов’язується дотримуватися трьох неядерних принципів: не застосовувати ядерну зброю, не виробляти і не набувати її.
 
Документ декларував право України безпосередньо реалізувати відносини з іншими державами, укладати з ними договори, обмінюватися дипломатичними, консульськими, торговельними представництвами.
 

Майже всі положення Декларації суперечили чинній на той час Конституції УРСР.

Так, єдиним джерелом влади проголосили народ України. Проте, основний закон Української РСР стверджував, що територію країни заселяли громадяни СРСР. За свідченням учасників тих подій, значна частина комуністів у липні 1990 року розглядала Декларацію як «просто невеличку поступку, щоб заспокоїти тих, хто виступав за повну державну незалежність України».

Цього дня 34 роки тому була ухвалена Декларація про державний суверенітет України.

Декларація відновила традицію українського державотворення, і саме на її основі згодом був ухвалений Акт проголошення незалежності України. І сьогодні, коли наш народ воює за незалежність, ми є у своєму праві в усіх сенсах цього слова –історично, політично, культурно і, що важливо, юридично.