Запалювати свічку в День пам’яті жертв Голодомору — це не лише акт вшанування пам’яті мільйонів, які стали жертвами цієї трагедії, але і символ надії та пам’яті про той час, коли країна переживала страшенні випробування. 

Щороку четверта субота листопада, коли вшановують День пам’яті жертв Голодомору в Україні, стає особливим моментом для згадування наших предків. Коли запалювати свічку в День пам’яті жертв Голодомору 2023 — читай в матеріалі. 

Коли запалювати свічку в пам’ять жертв Голодомору 2023

У День пам’яті жертв Голодомору українці запалюють свічки у вікні. Це роблять 25 листопада о 16:00. Також в цей час долучаються до загальнонаціональної хвилини мовчання.

 

Цей жест вказує на важливість пам’яті та уроків минулого для сучасного покоління. 

Запалюючи свічку в День пам’яті жертв Голодомору, ми підтримуємо ідею, що пам’ять про трагічні історичні події має залишатися живою в наших серцях. 

Коли запалювати свічку в День пам’яті жертв Голодомору і навіщо це робити: історичний аспект

Відомо, що у листопаді 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. На аналізі даних науково-демографічної експертизи, загальна сума людських втрат від Голодомору 1932–33 років складає майже 4 мільйони осіб. 

А втрати серед українців, включаючи ненароджених, перевищують 6 мільйонів. Ці страшні статистичні дані свідчать про глибокий та трагічний вплив цього страшного епізоду на історію та національну пам’ять України.

Голодомор 1932–1933 років — одна з найжахливіших сторінок в історії України: історики справедливо порівнюють її з Голокостом євреїв у роки Другої світової війни. Дослідники цього жахіття вважають, що Голодомор був викликаний насамперед спробою російсько-комуністичного режиму, що окупував на початку 20-х років Україну, покарати українців за їхні прагнення до свободи, бути господарями на своїй землі. Адже у 1930-х ще живою була пам’ять про Українську Народну Республіку, спалахували антибільшовицькі повстання. Тому росія й вирішила упокорити наш народ голодом. Історія донесла до нас чимало спогадів тих, кому пощастило вижити в тій безкровній війні.