🎯 22 листопада 2023 року ВСП «Івано-Франківський фаховий коледж ресторанного сервісу і туризму НУХТ» отримав у подарунок 3D принтер в рамках україно-німецької співпраці від ТОВ ELMA (https://www.facebook.com/matro.ivanofrankivsk) (https://elma-fkm.eu/)
🖇 Представниця ELMA Олена ПАВЛИШИНЕЦЬ зазначила, що високотехнологічний подарунок дозволить виготовляти із створених студентами коледжу 3D-моделей їх натуральні зразки методом тривимірного друку для використання у навчанні.
🖇 Викладач інформаційних дисциплін Іван БОЛОТИНЮК презентував 3D принтер та розказав, наскільки важливо мати сучасне обладнання та вміти працювати з ним, щоб виховати когорту висококваліфікованих фахівців.
🖇 Шоколадний 3D-принтер є багатофункціональним пристроєм. В його функціонал також входить копіювання, сканування зображень, що значно спрощує багато завдань для кондитера.
🖇 Міжнародна співпраця, вивчення та впровадження європейського досвіду підготовки фахівців – одна із ефективних форм інноваційної діяльності в навчальному процесі, шлях до освітньої євроінтеграції навчального закладу.
🖇 Під час зустрічі обговорили плани та перспективи впровадження дуальної системи освіти для підготовки фахівців готельно-ресторанного напряму, питання організації професійної освіти у Німеччині.
🖇 ТОВ ELMA (Менеджмент кваліфікованих працівників Elma Fachkräftemanagement GmbH – https://elma-fkm.eu/) – підприємство, яке займається залученням кваліфікованих працівників для німецької економіки і у спільній співпраці з ГО «Професійна Школа Освітнього Об’єднання Тельтов» (Berufliche Fachschule AVT Teltow e.V.) розвиває проект з метою вирішення проблеми браку робочої сили в Німеччині.
Багато наших випускників працює в сфері обслуговування, барної справи, на рецепції та у готельному господарстві, і саме наші студенти-випускники зарекомендували себе найкраще.
🖇 Цей проект є дуже успішним на ринку праці федеральних земель Берлін та Бранденбург та співпрацює зі знаними підприємствами готельно-ресторанної сфери.

Шоколадний 3D — це харчовий 3D принтер українського виробника невеликого розміру, з гарною продуктивністю й найголовніше з невисокою ціною, порівнюючи з західними аналогами.

Основною відмінністю від простого FDM принтера є те, що замість традиційних матеріалів 3D-друку (пластику) використовується паста та крем для приготування їжі —

    • шоколад,
    • тісто,
    • сир,
    • різні пасти,
    • м’ясні паштети,
    • овочеві та фруктові суміші та інша їжа.

Водночас екструдер 3D принтера легко переналаштувати на традиційний 3D друк із можливістю друку ABS, PLA, HIPS, PVA та ін.

3D принтер створює об’ємну їжу будь-якого дизайну із

  • шоколаду,
  • сиру,
  • паштета,
  • овочевих паст
  • та інших харчових матеріалів.

Шоколадний 3D — чудове рішення для використання в бізнесі HoReCa, створення малого бізнесу за 3D-друком шоколадом, тістом, сиром, пастами, м’ясним паштетом, овочевими та фруктовими сумішами та іншою їжею. Також ви можете використовувати принтер вдома.

Тепер за допомогою спеціальних додаткових насадок на #3Dпринтер — ви можете друкувати тістом для печива або випічки з одночасним запіканням, а також робити лазерне гравіювання печива, бісквітів або інших виробів.

Розробники спроєктували сучасний екструдер із пошаровим вирощуванням моделі, яку можна роздрукувати не тільки з ПК, а й з SD карти та навіть через Wi-Fi, зі швидкістю 30-50 мм/с і за максимальної товщини шару в 1 мм. У традиційному 3D-друкі дуже складно досягти таких результатів, особливо в кулінарній майстерності, де точність має першорядне значення.

Сфери застосування 3D принтера Шоколадний 3D:

Попри невелику зону друку девайс потрібний у безлічі галузей:

Професійна кухня, КаБаРе — цей принтер відкриває перед кулінарами практично необмежені можливості в автоматизації великої кількості процесів в умовах професійної кухні, створення оригінальних страв і нових варіантів подавання.

Малий бізнес — виготовлення авторських солодощів або їстівних сувенірів.

Хобі — невисока вартість принтера, порівнюючи з аналогами, дає змогу використовувати його навіть на домашній кухні.

Навчання — принтер простий у роботі та повністю безпечний, навчитися ним користуватися й одночасно освоїти навички 3D моделювання й друку може навіть дитина.

Дизайн — недорогі витратні матеріали як серед харчових продуктів, так і серед широкого асортименту пластикової нитки, дають змогу використовувати цю модель також як основний інструмент дизайнера, модельєра, архітектора.

Інтерфейс/Можливості ПЗ:

Шоколадний 3D працює на  спеціальним  софті, що підтримує велику кількість попередньо встановлених і настроюваних вручну параметрів. У цьому девайсі реалізована можливість під’єднання до принтера віддалено незалежно від того, наскільки далеко від девайса перебуває користувач.

Друк запускається як безпосередньо з ПК, так і за допомогою WiFi-з’єднання, SD карти або смартфона завдяки спеціалізованому застосунку для iOs і Android.