Літературно-мистецьке свято до Дня української писемності

31 листопада 2023 р. для здобувачів освіти у ВСП “Івано-Франківський фаховий коледж ресторанного сервісу та туризму НУХТ” за підтримки Центру патріотичного виховання (Ольги ШКОЛЬНОЇ) (Центр патріотичного виховання учнівської молоді ім. Степана Бандери) до Дня української писемності та мови під керівництвом куратора Володимира ХРАБАТИНА та за участю студентів І курсу групи М-10 було проведено літературно-мистецьке свято ”Спочатку було слово”.
 
Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячної еволюції кожного етносу, тому наше основне завдання – берегти її!
Мова – то найперша ознака нації.
Є мова – є і держава, є народ.
Тому так ревно, так планомірно нищили українську мову наші вороги – «раби на розум і на вдачу». Вони добре розуміли, що «люд без мови – то глина безлика, без’язика отара овець». А отарою так легко управляти!
 
Але рідна мова наша вистояла! Тепер вона – державна мова України. Її державний і офіційний статус закріплений десятою статтею Конституції України.
  • Студенти здійснили екскурс у давнину,
  • збагатили знання історією виникнення писемності,
  • ознайомилися з найдавнішими книгами та рукописами, які зберігаються в краєзнавчому музеї.

Присутні усвідомили наскільки тернистим був шлях українського слова, власноруч спробувавши писати чорнилами та перами.

Рідне слово – невід’ємна частина рідного краю, нашого мальовничого Прикарпаття зі щедрими нивами й полями, горами, смерековими лісами, багатою славною історією, зрештою, «маленької вітчизни» – куточків, де залишилися сліди наших батьків, дідів, прадідів; того гніздечка, де кожен «ріс і мужнів». І куди б не закинула вас доля, ким би ви не стали в житті, ніколи не забувайте стежинки до рідного дому.
Сьогодні від нашого покоління в цілому і кожного з нас зокрема залежить, чи звучатиме гордо та впевнено наша рідна мова.
Шануймо та любімо українську мову!