В коледжі триває декада циклової комісії маркетингу і туризму.

Семінар-зустріч ” Теорія і практика на прикладі АТБ-маркету”(АТБ-Маркет), який  відбувся за участю заступника керуючого магазином, що розташований по вул. Галицькій, 201, Іванціва Дмитра та студентів груп спеціальності “Маркетинг“, став цікавою сторінкою декади.
Метою заходу було показати вплив маркетингу на комерційну діяльність торговельного підприємства “АТБ-Маркет”.
 
Супермаркети, як явище, виникли в Україні не так давно – на початку 2000-х. До того українці знали лише про гастрономи з дефіцитом продуктів або ж просто їх базовим набором. Згодом почали з’являтись супермаркети. Одним із перших був АТБ-Маркет, який з часом став популярнішим за ринки. Адже постійно оновлювався асортимент, бо заклад реагував на потреби покупців. І зараз тут постійно вивчають поведінку покупців, щоб розуміти, які товари приваблюють більше, а які менше.
Нині в Україні діє 1197 магазинів АТБ. Окрім звичного продажу продуктів і засобів гігієни, вони пропонують і різні сервіси: гарячу каву і чай, випічку, піцу і навіть готову їжу.

Маркетинг є найважливішим напрямом в діяльності будь-якого сучасного підприємства.

Маркетинговий відділ теперішньої мережі “АТБ-маркет”, почав будуватися з моменту реорганізації колишньої мережі невеликих гастрономів компанії “Агротехбізнес”.

  • Маркетингові функції на підприємстві “АТБ-маркет” покладені на відділ маркетингу. Завдання відділу регламентуються Положенням про відділ маркетингу.

Сьогодні маркетингова діяльність “АТБ-маркет” включає в себе величезну кількість функцій:

  • проведення маркетингових досліджень,
  • сегментацію ринку,
  • вивчення споживачів,
  • визначення позиції продуктів на ринку.

Таким чином, маркетингова діяльність даного торгового підприємства – це основа комплексного розв’язання завдань, пов’язаних із пошуком споживача, визначенням власних можливостей, оцінкою рівня конкурентоспроможності підприємства.

Відділ маркетингу на підприємстві “АТБ-маркет” є самостійним структурним підрозділом і входить в управління маркетингом і збутом.

Основне завдання відділу маркетингу “АТБ-Маркет” – це розробка стратегії і тактики поведінки компанії на ринку з урахуванням цілей, фінансових і виробничих можливостей.

Дослідження ринку є основою при виробленні стратегії маркетингу.

Завданням маркетингу на торговому підприємстві “АТБ-маркет” стає не тільки орієнтація на продаж уже вироблених товарів, а й всебічне вивчення потреб і можливостей споживачів. Ці виявлені потреби стають вихідним пунктом усіх прийнятих на підприємстві рішень і дій.

Головна стратегічна мета “АТБ-маркет” – це розширення ринку та отримання максимального прибутку в умовах постійно мінливої ринкової ситуації. Відповідальність за проведення ринкових досліджень цілком лягає на відділ маркетингу.

Типова організаційна структура відділу маркетингу включає такі служби:

  • дослідження та аналізу ринку збуту;
  • реклами і стимулювання збуту;
  • конструювання продукції;
  • планування ринку.

Ефективна маркетингова програма на підприємстві “АТБ-маркет” поєднує всі елементи маркетингового комплексу в погоджену програму, розроблену для досягнення маркетингових цілей компанії.

Найважливішім фактором для компанії “АТБ-маркет” є здатність бути конкурентоспроможним підприємством, тому маркетингова діяльність спрямована на розробку заходів, що дають можливість виграти у конкурентній боротьбі.