Професійне свято з’явилося 19 років тому завдяки ініціативі Світової асоціації кухарів (WACS).
Щороку представники промисловості обирають тему святкування. Цього разу вона звучить так “Виховання великих кухарів”.
Подія присвячена всім представникам кулінарної галузі. Цього дня професійні асоціації влаштовують конкурси для кухарів та проводять дегустації. Не варто плутати День кухаря 20 жовтня з Днем працівників харчової промисловості в Україні, дата якого випадає на третю неділю жовтня (у 2023 році це 15 число).
 
Кухарська справа вважається однією із найдавніших професій. Люди почали готувати страви, щойно як навчились добувати вогонь. Донині збереглися рецепти зі Стародавніх Єгипту та Китаю.
У середньовічній Європі кухарів високо цінували. У Німеччині з кінця XIII ст. шеф-кухар вважався однією із найнаближеніших осіб до короля. Перша школа кухарської майстерності з’явилась в Англії у XIX ст.
В українських літописах згадка про професійних кухарів датується X століттям. Спочатку вони готували страви для придворної знаті, пізніше – в трапезних монастирів.
Розвиток професійної кулінарії в Русі почався з появою корчми та трактирів.
Білі ковпаки на головах кухарів з’явилися в XVIII ст. Після неодноразового виловлювання зі страв волосся та комах, король Англії Георг II зобов’язав весь кухонний персонал одягати спеціальні шапочки. Відомий кулінарний реформатор Антонін Карем, який проживав у Франції у ті часи, вирішив замінити шапочки на ковпаки, висота яких вказувала на статус та майстерність власника. Найвищу кухонну корону носив найголовніший на кухні.
 
З Міжнародним днем кухаря вітаємо всіх магістрів та магів каструль та сковорідок! Побажати хочеться естетичної краси та апетиту до життя, перцю у відносинах, цукру в коханні, жару в дружбі та здорового харчування для здорового тіла і духу! Але насамперед – Перемоги та миру!