В рамках декади циклової комісії харчових технологій (з 9.10.23 по 20.10 23) під гаслом “Крокуємо в Європу разом” в коледжі відбувся майстер-клас з приготування пасти, який провів студент групи КТ-23 Полицький Арсен під керівництвом викладача коледжу Рудака Михайла для 1 курсу кулінарного напряму.
 
На майстер-класі першокурсники ознайомилися з видами паст, та особливостями приготування пасти “Карбонара”.
 
А вам відомо, що Паста може  бути не тільки смачною їжею, але й сприяти здоров’ю серця?

Паста, або макарони, часто розглядається як ворог для будь-кого, хто намагається скинути вагу, але нові дослідження показують, що вона може бути частиною здорової збалансованої дієти

Нове дослідження припустило, що макаронні вироби із суміші стандартного борошна з твердих сортів пшениці та цільнозернового борошна, багатого бета-глюканом, може допомогти в профілактиці серцевих нападів та розвитку серцево-судинних захворювань. 

Бета-глюкан посилює розвиток нових кровоносних судин, які в разі серцевого нападу утворюють «природні обхідні шляхи», пише NetDoctor.

Професор Вінченцо Ліонетті, який очолював дослідження, сказав: «[Це] було вперше, коли утворення «природних обхідних шляхів» було викликано їжею, [в даному випадку] пастою з бета-глюканом ячменю… Наскільки нам відомо, це перше дослідження, яке показує, що ціленаправлене дієтичне споживання пасти, збагаченої бета-глюканом, безпечно збільшує коронарні колатералі (бічні або обхідні шляхи кровотоку)… і знижує смертність».

Він додав, що донині «методи сприяння зростанню колатеральних артерій вимагали хірургічного лікування, використання стовбурових клітин, екстрагованих з кісткового мозку або генної терапії».

Таким чином, паста може приносити користь для вашого серця, а також постачати нам необхідні поживні речовини і стати частиною здорової збалансованої дієти. «Вуглеводи можуть допомогти нам відчувати себе енергійними і постачати нам безліч здорових поживних речовин і необхідних волокон – нам просто потрібно переконатися, що ми їмо правильний їх вид. Овочі – відмінне джерело, а інша особлива група, яка серйозно ігнорується, – це цільнозернові продукти”, – говорить доктор Саллі Нортон.Болоньєзе.

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО СПАГЕТІ КАРБОНАРА?

Карбонара – дуже демократична страва. Тому у неї безліч варіантів приготування. Кажуть, італійці спочатку дуже сердились, що їх традиційну страву з овечим сиром пекоріно романо і сиров’яленими свинячими щоками гуанчеле, змінюють всі, кому лиш забажається. Але схоже, усі вже змирились, і самі приймають та готують різні її варіанти. Прискіпливо, звісно що, оцінюючи смак.
А все тому, що паста карбонара, як справжній кулінарний шедевр, живе своїм життям. І спонукає людей до творчості. І це неможливо не цінити.

Вона буває з вершковим соусом і без, зі спагеті або будь-якою іншою пастою, з беконом, панчетою чи гуанчеле, які нарізають дрібними шматочками або використовують слайси.

Але є дещо обов’язкове для карбонари – гарна паста з твердих сортів пшениці, відварена до стану аль денте, коли макаронини всередині залишаються трохи твердими. Витриманий ароматний твердий сир. Підсмажений на повільному вогні бекон чи суто італійські його варіанти. Ну і натхнення, на додачу до прянощів і пахкої оливкової олії. Саме воно, я так підозрюю, робить цю страву особливою.

ЯК ПРИГОТУВАТИ СПАГЕТІ КАРБОНАРА

ІНГРЕДІЄНТИ

СПАГЕТІ КАРБОНАРА: ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ

 
 КРОК 1

Поріжте 100-150 г бекону невеликими шматочками з цілого шматка або використайте готові слайси. 2 зубчики часнику розчавіть ножем, ½ шт. цибулини наріжте дрібними кубиками. Розігрійте пательню з 1 ст. л. оливкової олії та додайте спочатку часник, через 1 хвилину бекон і потім цибулю. Обсмажте все разом кілька хвилин.

Деруни з беконом і зеленню - пошаговий кулінарний рецепт з фото
 
 КРОК 2

Додайте 1 яйце і 50 мл вершків. Добре перемішайте, щоб суміш стала однорідною. Відразу зніміть пательню з вогню, щоб яйце не згорнулося.

Спагетти карбонара – настоящий итальянский рецепт
 
 КРОК 3

Поставте варитися спагеті. На 2 літри води додайте 20 г солі та 1 ст. л. оливкової олії, вкиньте 250 г спагеті. Готуйте приблизно 7 хвилин, потім злийте воду. Залишіть 1-2 ст. л. води від спагеті й потім додайте до соусу для більшої соковитості.

Как варить спагетти, пошаговый рецепт с фото
 
 КРОК 4

З’єднайте готову пасту з соусом, добре перемішайте. Натріть 50 г пармезану, додайте перець на свій смак і 20 г листя петрушки. Смакуйте теплою. Можна з келихом сухого італійського вина.

Паста Карбонара пошаговый рецепт с фото

ГОТУЄМО КЛАСИЧНУ ПАСТУ З СОУСОМ БОЛОНЬЄЗЕ разом!

Чи не найвідоміша у світі італійська страва – це паста з соусом Болоньєзе.

У її складі паста з твердих сортів пшениці, яку готують зі смачним соусом на основі томатів, яловичого фаршу та червоного вина.

Соус до цієї страви родом з Болоньї, міста, яке є неофіційною гастрономічною столицею Італії. Тому і має назву “Болоньєзе”.

Готується страва дуже просто, саме тому її так обожнюють італійці.

Ми вирішили не змінювати традиційний рецепт, а тільки трохи доповнили його овочами для різноманіття текстур. Пасту приготували самі, та скажемо, що нічого складного в цьому процесі немає, і вам навіть не знадобляться спеціальні кухонні гаджети – тільки ніж та качалка.

ОСОБЛИВОСТІ ПРИГОТУВАННЯ СОУСУ БОЛОНЬЄЗЕ

1. Для класичного соусу спочатку треба обсмажити часник та цибулю на оливковій олії не більше трьох хвилин, потім додати фарш.

2.Радимо його зробити самостійно. Традиційно використовують нежирну яловичину, але за бажанням ви можете зробити мікс, додавши ще шматок свинини. Ми ж вирішили зробити різні текстури в соусі, тому із яловичини приготували фарш, а свинячу грудинку нарізали кубиками, тому її й першою обсмажили.

3.Після фаршу можна додавати всі інші інгредієнти та тушкувати не менше 20 хвилин.

4.Повільне приготування робить соус неймовірно ніжним на смак. Разом із вином ми ще влили молоко, аби зменшити кислотність томатів. Якщо вони у вас мають солодкуватий смак, то молоко можете не використовувати.

ЧИМ УРІЗНОМАНІТНИТИ СМАК ПАСТИ З СОУСОМ БОЛОНЬЄЗЕ?

Ми вирішили приготувати класичний рецепт пасти з соусом Болоньєзе, але ця страва – справжнє поле для експериментів. За бажанням, ви можете додати трохи вустерського соусу – того самого, який робить заправку до салату Цезар неймовірно смачною.

Якщо у вас є заморожені кубики м’ясного чи грибного бульйону, їх теж можна додати. Для балансу смаку використовуйте трохи лимонного соку.